یک جهش ژنتیکی واحد، به این ماهی ها حس کنجکاوی می دهد و دنیای آن ها دگرگون می نماید
به گزارش مجله وبلاگ فروش، کنجکاوی چیز عجیبی است. می تواند خطرناک باشد، اما بعلاوه یک ویژگی شخصیتی مفید می تواند باشد که با آن فرصت های ارزشمندی نصیب شما گردد.
بر اساس یک تحقیق تازه، به نظر می رسد کنجکاوی یک نیروی اساسی در پشت تنوع زیستی در قلمرو حیوانات است و الهام بخش رفتار های فردی است و در نهایت می تواند منجر به تکامل گونه های تازه گردد.
تحقیق تازه روی 57 گونه مختلف از ماهی سیکلید، در نزدیکی سواحل جنوبی دریاچه تانگانیکا در زامبیا انجام شده است.
خانواده ماهی سیکلید به علت گونه زایی زیاد خود مشهور هستند، زیرا طی 50 میلیون سال گذشته به مجموعه ای باورنکردنی از گونه ها تبدیل شده است.
سیکلید های فراوانی که در شرق آفریقا یافت می شوند، حدود 2000 گونه تخمین زده می شوند. آن هایی که در دریاچه تانگانیکا زندگی می نمایند دارای اشکال بدن، رنگ و رفتار تغذیه ای بسیار متنوع هستند.
این سازگاری ها به کاهش رقابت در خانواده سیکلید ها یاری نموده است و به آن ها اجازه می دهد به جای جنگیدن بین خود بر سر منابع محدود، خود را با موقعیت های تازه سازگار نمایند.
رفتار اکتشافی یک ویژگی شخصیتی کلیدی برای انواع حیوانات است و به طوری که اشاره شد از پستانداران گرفته تا عنکبوت ها را در معرض خطرات تازه و بعلاوه فرصت های ناشناخته قبلی قرار می دهد.
تیم بین المللی محققان می گویند که به نظر می رسد احتمالا کنجکاوی نقشی در گونه زایی نیز داشته باشد، اما جزئیات ژنتیکی مسبب تغییرات رفتاری سازگارانه به خوبی درک نشده.
در تحقیق تازه، دانشمندانی از موسسات مختلف در سراسر اروپا، روی گونه زایی خانواده سیکلید ها به عنوان یک مطالعه موردی برای روشن کردن چگونگی تأثیر رفتار اکتشافی بر سازگاری ماهی در محیطهای زیست مختلف استفاده کردند.
این تیم به سرپرستی زیست شناس تکاملی کارولین سامر-ترمبو از دانشگاه بازل، ماه ها ضبط ویدئویی انجام دادند تا رفتار تقریباً 700 سیکلید دریاچه تانگانیکا را در حوضچه ها آنالیز نمایند. ویدئو ها نشان می دهد که چگونه هر ماهی در آزمایش هایی حوضچه تازه خود را کاوش می نماید، بازدیدهایی که 15 دقیقه ای طول می کشد.
ماهی ها پس از آزمایش به بستر دریاچه بومی خود بازگردانده شدند.
در کل، تفاوت های زیادی در رفتار اکتشافی بین گونه های سیکلید مشاهده شد و این تفاوت ها در شرایط آزمایشگاهی نیز تأیید شد. تجزیه و تحلیل داده ها همبستگی قوی بین رفتار اکتشافی گونه و زیستگاه و شکل بدن آن را نشان داد.
به عنوان مثال، گونه های سیکلید که در نزدیکی ساحل زندگی می نمایند، نسبت به گونه های که در محیط آب باز زیست می کردند، با جثه بلندتر و بدن حجیم تر دارند و کنجکاوی بیشتری از خود نشان می دهند.
برای کاوش عمیق تر در بنیاد ژنتیکی این تفاوت های رفتاری، محققان تکنیک تازهی را برای تجزیه و تحلیل ژنوم ها و مقایسه داده ها در میان گونه ها توسعه دادند.
به این ترتیب یک نوع ژنتیکی را در ژنوم سیکلید ها شناسایی نمایند که همبستگی قوی با رفتار اکتشافی نشان داشت. محققان دریافتند گونه هایی که دارای T (تیمین) در محل خاصی از DNA خود دارند، کنجکاوی بیشتری از خود نشان می دهند، در حالی که گونه هایی که دارای C (سیتوزین) هستند، کمتر کنجکاوند.
محققان با استفاده از فناوری ویرایش ژن CRISPR-Cas9، جهش های هدفمند را در ناحیه مجاور ژنوم ماهی ایجاد کردند. این امر باعث ایجاد تغییراتی در رفتار اکتشافی ماهی ها شد که منجر به افزایش آشکار کنجکاوی شد.
شاید بگردد روزی از کار مشابهی برای درمان اسکیزوفرنی و اختلالات دوقطبی در انسان ها استفاده کرد. هر چند این بیماری های حاصل یک جهش ساده نیستند.
این مطالعه در Science منتشر شد.
منبع: یک پزشک