آدم هایی که با شیوع کرونا معروف شدند
به گزارش مجله وبلاگ فروش، یادش به خیر! اولین روز های اسفند 98 بود که همه برنامه ها و گپ وگفت هایمان رنگ وبوی کرونایی گرفت. 30 بهمن اولین مورد فوتی بر اثر کرونا در ایران به ثبت رسید. این اولین فوت بر اثر این ویروس در تمام خاورمیانه بود. همان روز ها سعید نمکی، وزیر بهداشت از تعطیلی سه روزه مدارس و دانشگاه ها اطلاع داد. این خبر به ظاهر شاد کننده برای دانش آموزان و دانشجویان (!) همان روز هایی منتشر شد که تدروس آدهانوم، دبیر کل بهداشت جهانی هشدار می داد سرعت شیوع کرونا در ایران، کره و ایتالیا نگران کننده است.
روزنامه خراسان در ادامه نوشت: در داخل هم دکتر مسعود مردانی که تازه نامش سر زبان ها افتاده بود در هر برنامه تلویزیونی و رادیویی و مصاحبه با رسانه ها درباره همه گیری این بیماری صحبت می کرد و ... حالا بیشتر از 200 روز است که اوضاع مان شبیه قبل است. بیشتر از هفت ماه است که تدروس آدهانوم همچنان درباره کرونا هشدار می دهد، کیانوش جهانپور در سمتی دیگر، اما مثل سابق از خطرات همه گیری ویروس می گوید و مسعود مردانی در گفت وگوهایش مردم را به رعایت نکات بهداشتی دعوت می نماید.
از داستان زندگی این آدم ها چه می دانید؟ کیانوش جهانپور چه گذشته ای داشته؟ مسعود مردانی اهل کجاست؟ تدروس آدهانوم چطور زندگی داشته، سیما لاری کیست؟ و ... در پرونده امروز سراغ همه چهره هایی رفتیم که با آمدن کرونا معروف شدند.
تولد رئیس سازمان جهانی بهداشت در یک خانواده فقیر
چه کسی؟ تدروس آدهانوم
چه سمتی دارد؟ دبیر کل سازمان جهانی بهداشت
از داستان زندگی او چه می دانیم؟
نمی توانم بپذیرم کسی تنها به دلیل فقر، جان خود را از دست بدهد. 55 سال پیش تدروس آدهانوم در یک خانواده فقیر اتیوپیایی به جهان آمد. او 7 ساله بود که برادر 5 ساله اش را به خاطر سیستم ناکارآمد درمانی کشورش از دست داد و همین انگیزه ای شد که آقای آدهانوم برای نجات سیستم بهداشت و درمان کشورش آستین بالا بزند. آدهانوم در هجده سالگی به انگلیس می رود و در رشته بهداشت عمومی، دکترا می گیرد.
او سال 2005 وقتی روی جایگاه وزارت بهداشت کشورش می نشیند با یک سیستم ورشکسته روبه رو می گردد، اما در طول هفت سال مدیریتش هزاران مرکز درمانی جدید در اتیوپی برپا و تعداد تحصیل نموده های این رشته را چندین برابر می نماید. از کارنامه پروپیمان آقای آدهانوم همین بس که در طول 7 سال تصدی اش در وزارت بهداشت نرخ مرگ ومیر بر اثر ابتلا به بیماری هایی، چون سل، مالاریا و ایدز در این کشور تا حدود 90 درصد کمتر شد.
هر چند که برخی از شهروندان درباره عملکرد او انتقاداتی هم داشته اند. مثلا گفته می گردد که آدهانوم چندین مورد شیوع وبا در سال های 2006 تا 2011 را کمرنگ جلوه داده و همین باعث شده تا تعداد زیادی از شهرندان این کشور با بیماری هایی مثل وبا جان خود را از دست بدهند.
آدهانوم 4 سال در پست وزارت خارجه کشورش خدمت و در آن موقع ارتباط تنگاتنگی با رهبران چین برقرار کرد، ولی ارتباط نزدیک با چینی ها حالا انگار برای او دردسرساز شده است. چند وقتی است که او مورد انتقاد چند کشور غربی قرار گرفته به این بهانه که در آغاز شیوع کرونا از روی ملاحظه با چینی ها به اندازه کافی برای مقابله با کرونا عمل ننموده است.
پزشکی که از آمپول می ترسد!
چه کسی؟ کیانوش جهانپور
چه سمتی دارد؟ رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت
از داستان زندگی او چه می دانیم؟
18سالگی وارد دانشکده پزشکی اصفهان می گردد. مدتی بعد از فارغالتحصیلی، اما لباس پزشکی را کنار می گذارد و روی جایگاه روابط عمومی دانشگاه اصفهان و بعد هم سخنگویی سازمان غذا و دارو می نشیند. جهانپور می گوید: در کودکی مثل همه بچه ها از آمپول می ترسیدم. وقتی وارد حرفه پزشکی شدم هر بچه ای را ویزیت کردم، آمپول برای او ننوشتم مگر این که ناگزیر بودم. برای خودم هم همین کار را نموده ام. در 25 سال گذشته هر کسی برایم آمپول تجویز نموده سعی کردم جایگزین آن را استفاده کنم!
جهانپور 22 مهر سال گذشته، برادرش و کمی بعد، پدرش را از دست داد. خودش این طور تعریف می نماید: غم برادرم باعث شد پدرم را هم از دست بدهم. او همواره می گفت کسی حق ندارد برای من مراسمی برگزار کند و همین رخ داد. پدرم 12 اسفند درگذشت و ما به خاطر کرونا، مراسمی برایش نگرفتیم. چراغ جدی حاشیه های جهانپور اواسط فروردین روشن شد؛ جایی که همه منتظر بودند تا او مثل همواره در تلویزیون، آمار را اعلام کند، اما جهانپور بعد از اعلام آمار به شدت از عملکرد چین در انتشار آمار همه گیری کرونا انتقاد کرد که با واکنش سفیر چین و سخنگوی وزارت خارجه همراه شد.
سخنگویی با تپق های پی درپی
چه کسی؟ سیما سادات لاری
چه سمتی دارد؟ سخنگوی وزارت بهداشت
از داستان زندگی او چه می دانیم؟
بعد از کیانوش جهانپور، تریبون اعلام آمار تعداد مبتلایان و فوتی های کرونا به سیما سادات لاری رسید. او قبلا عضو هیات علمی بخش رادیولوژی دانشگاه علوم همدان بود. خانم لاری اولین دندانپزشکی است که به سمت سخنگوی وزارت بهداشت منصوب می گردد.
سخنگوی جدید وزارت بهداشت که از حدود دو ماه پیش کارش را آغاز نموده آن اوایل با تپق هایش حسابی معروف شد. به ویژه اولین روز هایی که او در بخش خبری ساعت 14 آمار مبتلایان و فوتی های کرونایی را اعلام می کرد، ویدئوی تپق هایش بازنشر قابل توجهی در شبکه های اجتماعی داشت.
اگر همین حالا هم نام سخنگوی وزارت بهداشت را جست وجو کنید به ویدئویی می رسید که سیما سادات لاری وقتی می خواهد عدد 2322 نفر را اعلام کند چند مرتبه گیر می نماید و اعداد مختلفی را به زبان می آورد! در یک ویدئو، سوتی های اعلامی خانم سخنگو را با قسمتی از سریال بامزه سه در چهار مقایسه می نمایند که بازیگر ها نمی توانند اعداد و ارقام ساده را بیان نمایند و...! این همه چیزی است که از سیما سادات لاری می دانیم.
متخصصی که کرونا را شکست داد
چه کسی؟ مینو محرز
چه سمتی دارد؟ رئیس انستیتو تحقیقات ایدز کشور
از داستان زندگی او چه می دانیم؟
مینو محرز در سال 1324 در تهران به جهان آمد و در سال 1352 پیروز به اخذ مدرک دکترا در رشته تخصصی عفونی از دانشگاه تهران شد. او سال هاست به عنوان کارشناس سازمان جهانی بهداشت درباره بیماری ایدز در ایران و منطقه مدیترانه شرقی پژوهش می نماید و از سال 1394 که مرکز تحقیقات ایدز ایران راه اندازی شد، ریاست آن را بر عهده دارد. محرز بعد از شیوع کرونا، به یکی از چهره هایی تبدیل شد که مصاحبه های زیادی درباره این بیماری انجام داد و بار ها به عنوان کارشناس در برنامه های تلویزیونی حاضر شد.
با این حال اوایل سال جاری، خودش به کرونا مبتلا شد و بعد از بهبودی در ارتباط تصویری متخصصان حوزه بهداشت با رئیس جمهور در پاسخ به پرسش رئیس جمهور درباره شرایط بیماری خود، گفت: بنده بدون علامت بودم. زمانی که آزمایش دادم گفتند تست شما مثبت است. این که چه زمانی به کرونا مبتلا شدم نمی دانم، اما دو هفته در قرنطینه بودم، 2 تست منفی داشتم و از قرنطینه بیرون آمدم و کارم را آغاز کردم. بنده در طول حضور در قرنطینه هیچ علامتی نداشتم و درمانی انجام ندادم.
محرز در جدیدترین گفت وگویش هم از مردم خواهش نموده که همچنان به رعایت پروتکل ها پایبند باشند و گفته: هم اکنون کووید 19 در کشور به اوج خود در موج سوم رسیده و تقریبا همه جای کشور قرمز است. در کنترل بیماری رفتار اجتماعی مردم به میزان زیادی موثر است، زیرا نه واکسن داریم و نه دارو و درمان اختصاصی.
منبع: فرارو