اگر شرکت های چینی گوگل پلی استور را کنار بگذارند چه اتفاقاتی می افتد؟
به گزارش مجله وبلاگ فروش، چند هفته قبل، خبری منتشر شد که بزرگ ترین تولیدکنندگان گوشی های چینی برای ایجاد یک پلتفرم جدید به عنوان جایگزین گوگل پلی استور ائتلافی تشکیل داده اند. با توجه به مسائل گسترده هواوی در ماه های اخیر، به احتمال زیاد هواوی توانسته شرکت های شیائومی، اوپو و ویوو را برای این همکاری قانع کند.
با تور چین سفری خاطره انگیز را تجربه کنید و از قدیمیترین تاریخچه آسیا دیدن کنید و از دیوار چین در پکن عبور کنید و به نمایشگاه گوانجو رفته و در خیابانهای شانگهای قدم بزنید.
صرف نظر از اینکه دقیقا چه اتفاقی اتفاق افتاده، نتیجه روشن است: بعضی از بزرگ ترین تولیدنمایندگان گوشی های هوشمند می خواهند از گوگل جدا شوند و این یک موضوع بسیار مهم محسوب می شود. اما در نهایت این اقدامات به چه نتیجه ای ختم خواهد شد؟ در ادامه این موضوع را آنالیز می کنیم.
حرکت آهسته ولی پیوسته علیه گوگل
مطابق برنامه های مطرح شده، این حرکت در امسال شروع می شود. ائتلاف خدمات توسعه دهندگان بین المللی (GDSA) در ابتدا میخواهد اپ استور موردنظر را برای تعدادی کشور تعیین ارائه کند. اما در این مقاله فرض را بر این قرار می دهیم که این اقدام فقط فاز اول یک برنامه بلندمدت محسوب می شود و در نهایت گوشی های تمام این شرکت ها بدون پلی استور ارائه خواهند شد. چنین فرضیه ای چندان هم دور از ذهن نیست. با خرید گوشی های جدید این شرکت، کاربران هم کم کم از سرویس ها و اپلیکیشن های گوگل فاصله می گیرند.
بهتر است به آمار مربوط به سال 2019 نگاهی بیندازیم تا تصور بهتری در خصوص قدرت این برندها در زمان اتحاد پیدا کنیم. در سال 2019، هواوی، شیائومی، اوپو و ویوو حدود 595 میلیون گوشی هوشمند روانه بازار نموده اند. برای مقایسه باید بگوییم سامسونگ در این سال پیروز شده 296 میلیون گوشی به فروش برساند و سایر سازندگان گوشی های اندرویدی هم در همین دوره 341 میلیون گوشی فروخته اند.
اما از آنجایی که ما در خصوص پلی استور گوگل صحبت می کنیم، باید آمار فروش چین را از این ارقام کم کنیم. با این کار، به آمار فروش 285 میلیونی برای هر چهار شرکت روبرو می شویم که اگرچه فاصله زیادی با آمار اصلی دارد، ولی در هر صورت بخش قابل توجهی از کاربران را در برمی گیرد.
در رابطه با تغییر آمار فروش این گوشی ها هنگام کنار گذاشتن پلی استور نمی توانیم با قاطعیت اظهارنظر کنیم. از یک طرف، بسیاری از کاربران آن ها به گوشی های برندهای دیگری که همچنان از پلی استور بهره می برند، مهاجرت خواهند کرد. با این حال، یکی از مهم ترین دلایل محبوبیت این برندها، به عرضه گوشی های مقرون به صرفه برمی شود که در ازای قیمت نه چندان زیاد ویژگی های جذابی را به ارمغان می آورند. و بدون هزینه های مجوز گوگل، این شرکت ها می توانند قیمت گوشی ها را بیش از پیش کاهش دهند و کاربرانی که وابستگی چندانی به سرویس های گوگل ندارند را حفظ نمایند.
خروج کاربران چه تاثیری بر گوگل دارد؟
بیایید فرض کنیم که تقریبا نیمی از این 285 میلیون کاربر، گوگل را رها نمایند. این یعنی پلی استور فقط در سال اول 140 میلیون کاربر را از دست می دهد که در بین آمار کلی، رقم چندان بزرگی نیست ولی همچنان ضربه بزرگی به اکوسیستم به حساب می آید. با این کار، گوگل نه تنها درآمد پلی استور را از دست می دهد بلکه باید به از دست دادن داده های مهم کاربران هم اشاره کنیم که مثلا برای گوگل مپ چنین اطلاعاتی برای ارائه شرایط ترافیک مورد استفاده قرار می گیرد. این اطلاعات به وسیله گوشی های اندرویدی دارای سرویس های گوگل به سرورهای این شرکت منتقل می شود.
علاوه بر این، انشعاب به دو گروه می تواند به کاربران این پیغام را مخابره کند که کل اکوسیستم اندروید ناپایدار است و شاید بعضی از آن ها تصمیم بگیرند با مهاجرت به آیفون این محیط را به طور کلی رها نمایند. با توجه به اینکه قرار است به زودی از آیفون ارزان قیمت رونمایی شود، اپل آماده است تا با آغوش باز از این افراد استقبال کند.
5 پیش بینی برای گوشی های اندرویدی در سال 2020
رقابت بیشتر نفع کاربران و توسعه دهندگان است
در خارج از چین، گوگل کنترل زیادی بر توزیع اپلیکیشن های گوشی های اندرویدی دارد. این انحصار به گوگل اجازه می دهد که در ازای فروش اپلیکیشن ها، درخواست سهم 30 درصدی را داشته باشد که توسعه دهندگان از مدت ها قبل نارضایتی خود را در خصوص این رقم مطرح نموده اند.
اما با ارائه یک اپ استور ثانویه قدرتمند، شرایط ممکن است به طور چشمگیری تغییر کند. اگر نسخه جایگزین پلی استور سهم دریافتی خود را کاهش دهد، گوگل هم احتمالا ناچار می شود چنین کاری را انجام دهد. و شرکت ها با پول بیشتری که نصیبشان می شود می توانند بودجه بیشتری به توسعه اپلیکیشن ها اختصاص دهند.
و در این میان، چنین رویکردی می تواند یک تأثیر دیگر هم داشته باشد. گوگل برای اینکه بتواند کاربران را به ادامه استفاده از سرویس ها و اپلیکیشن های خود تشویق کند، شاید منابع بیشتری به معرفی و ارائه ویژگی ها و قابلیت های جدید اختصاص دهد؛ ویژگی هایی که شرکت های کوچک تر فاقد منابع لازم برای توسعه آن ها هستند. مواردی مانند سرویس استیدیا که البته امیدواریم در گورستان پروژه های شکست خورده گوگل دفن نشود. در هر صورت، زمانی که شرکت ها برای نگه داشتن کاربران به ناچار وارد مبارزه می شوند، در نهایت کاربران موردنظر می توانند از این رقابت بهره مند شوند.
آیا سامسونگ هم به این حرکت ملحق می شود؟
سامسونگ بزرگ ترین شرکت تولیدنماینده گوشی های هوشمند در دنیا است و نقش مهمی در اکوسیستم اندروید ایفا می نماید. اگر چهار شرکت چینی موردنظر پلی استور و سرویس های گوگل را کنار بگذارند، سامسونگ بیشترین سهم کاربران گوشی های اندرویدی مبتنی بر پلی استور را خواهد داشت.
همین موضوع باعث می شود سامسونگ در موقعیت خاصی قرار بگیرد. با توجه به اینکه گوشی های شرکت هایی مانند سونی، ال جی و حتی خود گوگل فقط بخش ناچیزی از بازار را در اختیار دارند، سامسونگ آینده پلی استور را در دست خواهد گرفت. این شرکت کره ای می تواند از موقعیت جدید خود به عنوان یک اهرم استفاده کند و مشارکت عمیق تر و بهتر با گوگل ایجاد کند؛ مشارکتی که البته نیازهای سامسونگ در زمینه نرم افزاری بیش از پیش برآورده شود.
البته باید خاطرنشان کنیم که گوشی های سامسونگ در کنار پلی استور از اپ استور اختصاصی این شرکت به نام گلکسی استور هم بهره می برند. اگر سامسونگ احساس کند که شرایط موردنظر مساعد است، شاید پلی استور را از گوشی های خود حذف کند و ضربه جدی دیگری به گوگل وارد شود.
آیا این اقدامات می تواند ساختار اکوسیستم اندروید را تغییر دهد؟
در حال حاضر، تمام موارد عنوان شده تا حد زیادی برآورد هستند و ضمناً احتمال اینکه ائتلاف شرکت های چینی با شکست سختی روبرو شوند، بسیار بالا است. اما اگر این شرکت ها بتوانند در راستا درست حرکت نمایند، مجموع این اقدامات در نهایت منجر به تغییر ساختاری اکوسیستم اندروید می شود.
با تقسیم اکوسیستم نرم افزاری به 4 گروه بزرگ (iOS، اندروید دارای پلی استور یا گلکسی استور یا استور مربوط به GDSA) معلوم نیست که در ادامه چه اتفاقاتی رخ می دهد. با این حال یک چیز قطعی است: در آینده نزدیک می توانیم انتظار اتفاقات هیجان انگیزی را داشته باشیم. تنها کاری که باید بکنیم این است که صبر کنیم و ببینیم مهره ها چطور روی صفحه شطرنج حرکت می نمایند.
ظهور و سقوط مهم ترین رقبای اندروید در یک دهه اخیر
منبع: Phone Arena
منبع: دیجیکالا مگوبلاگ راضانی: وبلاگ راضانی، یک ورزشکار که به دنبال رستگاری است
کیوسک خبری آشنا: کیوسک خبری آشنا | مجله اخبار روز جهان