پدر نمدمالی ایران درگذشت، احداث شهرک نمدمالی درغبار وعده ها گم شد

به گزارش مجله وبلاگ فروش، خبرنگاران - گروه استان ها: حاج علی حلاجیان از پیشکسوتان هنر نمدمالی که سال ها برای این رشته زحمت کشیده بود، در هفته ای که گذشت به دیار باقی شتافت و با مرگش، این هنر-صنعت بیش ازپیش مهجور و غریب شد.

پدر نمدمالی ایران درگذشت، احداث شهرک نمدمالی درغبار وعده ها گم شد

حاج علی حلاجیان در سال 1313 در روستای لپاسر شهر رامسر متولد شد. از 15سالگی (سال 1328 خورشیدی) در کنار پدرش به نمدمالی روی آورد.

وی توانست بازنده نگه داشتن این هنر فراموش شده، نمدمالی را رونق دهد و در کنار دیگر استادان انگشت شمار مازندران همانند شاه نظری و قنبری هنر سنتی نمدمالی را ارتقا دهد و در سال 1391 آثار حاج علی حلاجیان توانست مهر اصالت بین المللی یونسکو را دریافت کند که افتخار بزرگی برای مازندران بود.

دلاور بزرگ نیا مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در مصاحبه با خبرنگاران با تسلیت درگذشت استاد حاج علی حلاجیان گفت: درگذشت استاد و هنرمند بااخلاق مازندران و پدر بزرگوار شهید، جامعه هنری و صنایع دستی استان را به سوگ نشاند.

وی بیان نمود: نمدمالی هنری است که بیشتر ارزش معنوی آن قابل توجه بوده و رونق این کهن صنعت دستی بیشتر در بین دامداران به واسطه تأمین مواد موردنیاز آن که از پشم گوسفندان تهیه می شود، رواج داشته است و احتیاج عمده مفروش کردن زمین را برطرف و هم به عنوان پوشش زمستانی مناسب و سالم به کار می رود.

وی اضافه کرد: استفاده از نمد هم به منظور یک زیرانداز سنتی و هم برای پوشش مرسوم بوده که عمر آن به حدود هزاره اول قبل از میلاد برمی شود و حتی پوشش و کلاه ملتزمان پارسی و مهمانان مادی بوده و نقش برجسته های تخت جمشید در ردیفی که ملازمان و مهمانان را بر دیوار بار عام به قصد شرف یابی به محضر پادشاه نمایش می دهند از قدیمی ترین مستندات تصویری این نوع دست بافته است.

به گفته بزرگ نیا، با توجه به خاصیت گرمایی و نیز مطلوب بودن آن به عنوان عایق رطوبتی می توان حدس زد این محصول به دست مردمی ساخته شده که خطر سرما و رطوبت بیشتر از کسان دیگر زندگی شان را تهدید می نموده است لذا محدوده مناطق کوهستانی و دامنه های سلسله جبال البرز مهد فراوری این صنعت دستی ارزشمند و ضامن سلامتی است،فراوری نمد به قدرت بدنی احتیاج دارد، ازاین رو، مردان میراث دار این هنر به شمار می آیند.

سید رحیم موسوی ساروی معاون صنایع دستی مازندران نیز در مصاحبه با خبرنگاران اضافه کرد: استاد علی حلاجیان این نقوش ذهنی را سینه به سینه از پیشینیان و قدیمی های این حرفه آموخته بود.

وی اضافه کرد: استاد حلاجیان معتقد بود اگر بخواهیم غنیترین هنر دستی کشور را بهصورت میراثی ماندگار نگه داریم، باید شکل سنتی و بومی آن در زمینههای فراوری، ساخت و... حفظ شود در غیر این صورت ارزش اصلی خود را از دست خواهد داد.

آرزوی بردل مانده ساخت شهرک نمدمالی

به گزارش خبرنگاران، استاد حلاجیان در آرزوی ایجاد شهرک نمدمالی در رامسر بود که این آرزوی دیرینه اش محقق نشد و با مرگ این پیشکسوت، آینده هنر نمدمالی مازندران نیز مبهم و تار شده است.

چندی پیش، یحیی شاه نظری از دوستان و شاگردان استاد علی حلاجیان در زمینه شهرک نمدمالالان جواهرده به خبرنگاران گفت: حدود 22 ماه و 17 روز برای دریافت مجوز شهرک نمد مالان دویدیم.

وی دامه داد: قرار بود سه هزار متر زمین در رامسر و 5 هزار متر زمین در جواهرده برای ساخت سوله به این صنعت دستی اختصاص دهند که با وجود دوندگی های زیاد، آنقدر گیر و دار اداری و سنگ اندازی ها زیاد بود که از دریافت زمین رامسر پشیمان شدیم و در جواهرده نیز با وجودی که مدیران به ما وعده های بسیاری داده بودند ولی این وعده ها تنها به سندی روی میز مدیران فراموشکار تبدیل شد.

این هنر باگذشت سالها همچنان پیوند عمیق و پایدار خود را بافرهنگ غنی و باورهای بومی منطقه حفظ نموده است و اکنون در غرب مازندران رواج دارد. اکنون نمدمالان این مناطق با خلق آثار برجسته، زینت بخش گنجینه های بزرگ و دیگر مراکز هنری دنیا هستند و پیوسته تحسین بازدیدکنندگان آثار فرهنگی را برانگیخته اند.

قالب، حصیر، دارچوبی، پنجه و کمان ازجمله ابزارهای این صنعت بوده و کلاه، کوله، کلمد، دوش نمد و فرش نمدی از محصولات این حرفه است.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 27 فروردین 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: sale-blog.ir شناسه مطلب: 3054

به "پدر نمدمالی ایران درگذشت، احداث شهرک نمدمالی درغبار وعده ها گم شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پدر نمدمالی ایران درگذشت، احداث شهرک نمدمالی درغبار وعده ها گم شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید